Spanias historie - En viktig del hos dagens Spania

Spanias historie har en stor betydning for hvordan landet og spanjolene er den dag i dag.  For å kunne få et virkelig inntrykk av Spania og spanjolenes være måte er det viktig å se tilbake på historien. Spania fakta vil gi et sammendrag om krigene og konfliktene landet har hatt opp igjennom årene. 

Spania har en lang historie som er blitt preget mange konflikter og borgerkriger. Blant annet Romerne (206 f.kr - 600 e.kr) og araberne (696 - 1492) kriget og regjerte i landet flere århundre. Kunsten og monumentene i Spania viser sterke tegn etter dem.

1492 Alfonso den tiende sammen med de katolske kongene vinner landet tilbake fra araberne som over flere århundrer hadde regjert store deler av Spania. Christopher Colombus erobret Amerika. Christoffer Columbus sitt riktige navn er Cristobal Colón. 

1812 Den første spanske grunnloven blir vedtatt i Cadiz. På denne tiden styrte Napoleon hele Spania utenom Cádiz.

1868 Den første spanske republikken blir innført

1923 Spania får sitt første diktatur med Miguel Primo de Rivera i toppen.

1931 Spania får sin andre republikk blir innført

1936 Det spanske militæret erklærer krig mot den spanske republikken og borgerkrigen begynner.

1939 Det spanske militæret med Franco som leder vinner borgerkrigen og innfører Spania sitt andre diktatur.

1941 Franco møter med Hitler og Mussolini for å ta del i andre verdens krig. Spania var på dette tidspunktet svært fattig og Franco hadde forsatt stor motstand i landet. Det var på grunn at Hitler og Mussolini ikke ville inkludere Spania og Franco i sin krig. 

1975 Franco dør og etterlater diktaturet til Kong Juan Carlos. Kong Juan Carlos hadde den siste tiden vist stor interesse for å bli Spanias neste diktator og Franco valgte derfor han som sin etterfølger. Det Franco ikke visste var at Kong Juan Carlos over lengre tid hadde planlagt å avslutte diktaturet i Spania for å innføre et monarki i Spania.

1978 Kong Juan Carlos sammen med Spanias første statsminister Adolfo Suarez innfører landets første monarki med en vedtatt grunnlov

1982 Militæret forsøker enda en gang å starte en ny borgerkrig for å få tilbake diktaturet. Kong Juan Carlos sitter en hel natt sammen med militæret og forhandler om Spania sin fremtid. Han klarer til slutt å avlyse forsøket på en ny borgerkrig. 

Etter borgerkrigen var landet og befolkningen svært fattig, men Spania klarte litt etter litt å få diverse sterke inntektskilder. Reiseliv og internasjonale bedrifter var hoved inntektene til Spania. 

1985 Spania blir medlem av ONU.

3 kommentarer

dirgnidrops

09.03.2011 kl.18:03

Hvor har du fått all fakta fra?

Nina Hoff

10.05.2012 kl.23:35

dirgnidrops: Hei, noe fra bøker, andre nettsider og fra spanjolene selv.

Veldig bra

02.05.2013 kl.19:59

veldig bra har hjulpet meg mye og tusen takk

Skriv en ny kommentar

Nina Hoff

Nina Hoff

31, Oslo

Velkommen til min blogg om Spania. Her finner du nyttig og annerledes fakta direkte fra Spania. I 2001 flyttet jeg til dette fantastiske landet og har siden dette blitt boende her. I mine artikler bruker jeg kilder fra egen og venners erfaring, spanske bøker og nettsider.

Kategorier

Arkiv

hits